Frågor och svar

Vi har samlat de vanligaste frågorna om lotterierna på vår webbplats. Saknar du fortfarande svar på din fråga efter att ha tittat där så är du välkommen att kontakta oss genom att fylla i formuläret. Vi återkommer till dig med ett svar så snart vi kan.

Du når oss också på telefon 033-435 98 88.

Vad är Tack-lotten?

Tack-lotterna är skraplotter där överskottet går till samhällsviktiga insatser, som till exempel arbete för hälsa, mångfald och integration. Lotten är nämligen ett initiativ från föreningen Vi kan mer, vars medlemmar är ICA-stiftelsen, Cancerfonden och Svenska Röda Korset. Tanken är enkel: med lotteri som grund vill vi tillsammans samla in medel där lotteriöverskottet går dit de bäst behövs genom förmånstagarna Svenska Röda Korset och Cancerfonden.

Var kan jag köpa Tack-lotterna?

Lotterna säljs i alla ICA-butiker som valt att bli lotteriombud och försäljningsstarten sker successivt vartefter butikerna ansluter sig som ombud. Eftersom ICA-handlarna är fria att själva besluta över sitt sortiment finns det ingen garanti för att lotterna finns till försäljning i alla ICA-butiker. Idag säljs Tack-lotten hos över 1000 av ICAs 1300 butiker.

Hur mycket kan jag vinna?

Vi har satsat på ett lotteri där fler vinner meningsfulla vinster oftare. Den här lotten går ut på att fler har chans att vinna mer än pengarna tillbaka. För mer information se sidan för vinstplaner.

Vad kostar lotterna?

Det finns två olika lotter – en som kostar tio kronor och en som kostar 25. Högsta vinsten på 10-kronorslotten är 100 000 kronor och på 25-kronorslotten 250 000 kronor.

Hur löser jag in min vinst?

Vinster upp till 5 000 kronor betalas ut av ICA-butiker som säljer lotterna. Vid vinst över 5 000 kronor kontaktar du ICA Kundservice på telefon 033-435 98 88.

Hur fördelas pengarna till förmånstagarna?

Initialt är det Svenska Röda Korset och Cancerfonden som är förmånstagare av lotteriöverskottet. Målsättningen är att lotteriet överskott till förmånstagarna skall uppgå till ca 25%. Resterande fördelas på följande sätt, 50% till vinster och 25% till lotteriets olika driftskostnader såsom marknadsföring, produktion, administration samt butikens hanteringskostnader. Hur den exakta fördelning ser ut när lotteriet avslutas är helt beroende av hur många lotter som sålt och vilka vinster som betalats ut.

Hur arbetar ni med spelansvar?

Lotter ska vara kul och en stunds spännande förströelse. Men vi vet också att spelberoende är ett problem. Det tar vi förstås på största allvar och arbetar förebyggande för ett ansvarsfullt spelande. Vi vet att risken för spelberoende ökar ju tidigare man börjar spela och därför har vi 18-årsgräns för köp av lotter och inlösen av vinst. ICA-butikerna har lång erfarenhet av lotteriförsäljning och vi vill marknadsföra lotterna varsamt och inte påträngande. Vi säljer heller inga lotter på kredit och upplyser kunderna om vårt spelansvar på inköpsstället. Läs mer om hur vi arbetar med Spelansvar.

Ställ en fråga

Kontakta oss

Föreningen
Vi kan mer

Svetsarvägen 12
173 91 Solna

Epost
vikanmer@ica.se

Telefon
033 435 98 88
(Helgfria vardagar 08 - 17)

Spelansvar

Lotter ska vara kul och en stunds spännande förströelse. Men vi vet att spelberoende är ett problem. Det tar vi förstås på största allvar och arbetar förebyggande för ett ansvarsfullt spelande.

Läs mer